Alla inlägg den 21 februari 2013

Av b4 - 21 februari 2013 20:07

Idag träffades gruppen för att börja diskutera de nya designförslagen utifrån de vi redan har tagit fram. Denna post är tänkt att sammanfatta vad som diskuterades och vad vi kom fram till. Vi började med att gå igenom de två designförslagen (se föregående post) och välja ut vilka detaljer som är bäst från de.


Någonstans under tisdagen/mellan tisdagen och idag så insåg vi att dubletter (flera poster kopplade till samma geografiska plats) är ett klurigt problem, och att vi måste ha någon form av plan för hur det ska lösas.


De oenigheter vi kom fram till var:


Bakåtknapp
Det visade sig inte vara helt trivialt att bestämma hur bakåtknappen bör fungera för att vara så intuitiv som möjligt för användaren. Som följd av dessa diskussioner så valde vi att slå ihop skärmarna för resultatlista och kartvy i design #1 till separata flikar i samma skärm, så bakåtknappen (som ligger utanför dessa flikar) får en mer lättförståerlig funktion.


Dubletter
Hur ska dubletter av poster identifieras? Hur ska de presenteras för användaren? Vi behandlade dessa problem i omvänd ordning, och började med presentationen.


Presentation av dubletter
Ett av förslagen var att ha en lista med dubletter. Ett annat var att kunna slide:a hela skärmen åt vänster/höger för att bläddra mellan flera poster knutna till samma geografiska plats (som då kommer från olika användare och har olika foton/beskrivningar). Vi beslutade oss att använda det senare förslaget, och vidare så flyttade vi upp titel och röstningsknappar till ovanför "post-delen" (den del som kan slide:as åt sidan för att växla mellan poster rörande samma plats).


Identifiering av dubletter
Vi ville helst av allt låta användare få sköta identifieringen av dubletter, men vill inte göra det till en jobbig uppgift utan presentera ett så lättanvänt gränssnitt som möjligt. Detta valde vi att lösa genom att låta den nedersta biten av resultatsidan då och då innehålla en ruta för en annan post, och fråga användaren huruvida den nuvarande posten är en dublett till denna andra post eller inte. Efter att användaren svarar på frågan så fylls området ut helt av det faktiska resultatet, utom en kort notis som tackar för bidraget.


För att hitta "potentiella dubletter" så jämförs GPS-koordinater, och närliggande platser blir automatiskt kandidater för användarfrågor.


Röstning
Ett annat problem är att man utöver att kunna rösta på en plats ("den här platsen är värd att besöka") också behöver kunna rösta på en post ("den här posten ger en bra beskrivning av platsen"). Detta valde vi att hantera med en "textlänk" där man kan tala om huruvida man fann beskrivningen hjälpsam.


Edit: Läs även fortsättningen, http://b4.bloggplatsen.se/2013/02/26/9524523-fortsattning-pa-dagens-diskussioner-21-feb/

Av b4 - 21 februari 2013 20:04

Under övningen i tisdags så delade vi in projektgruppen i två undergrupper och tog fram två separata designförslag, en mer konventionell design och ett (lite) mer nytänkande och "galet" alternativ. Resultatet av detta presenteras nedan.


Design #1

   

(Tyvärr så har den första skissen ändrats lite grann mellan övningen och det att fotots tog, men dessa ändringar är väldigt marginella.)


Startsidan för denna design är delad i två delar, en "Dela"/"Lägg till" och en "Sök". Den första delen används för att bidra med en ny post till databasen, medan den andra (som är expanderad när man först startar appen) används för att söka bland existerande poster. Genom att klicka på ena rubriken så expanderar dess skärm medan den andra krymper ihop till en rubrik. Bidragsfunktionaliteten är placerad direkt i startskärmen eftersom den ansågs så pass separat från sökfunktionen att man inte från "hitta plats"-delen behöver kunna ta sig direkt dit (det är antagligen inte medan man söker upp en plats som man vill bidra med en ny plats).


Sökskärmen (startsidan med sökdelen expanderad) innehåller möjlighet till fritextsök (bland titlar såväl som taggar) eller sökning genom att klicka på en tagg i det moln av taggar som finns under sökfältet. På en statisk position i taggmolnet (längst ner?) så finns en länk till "specialtaggen" för bokmärkta platser.


Sökresultatet presenteras i två skärmsorter: dels i listform och dels i kartform. Genom att växla till lista så kan man se korta beskrivningar och thumbnails av foton av de olika platserna, och i kartvyn så får man geografisk kontext till var platserna ligger (i förhållande till staden, till varandra och till ens nuvarande position).


I skärmen för en enskild post så presenteras informationen som är knuten till den, tillsammans med möjlighet att rösta upp/ner, anmäla post för missbruk samt redigera taggar. Dessa funktioner kräver dock inloggning (om man inte är inloggad och försöker göra något av de så får man upp en popup med begäran att logga in).

Delningsskärmen (startsidan med dela-delen expanderad) används för att lägga till en ny post, bestående av foto, titel, beskrivning/kommentar samt taggar.


Över lag så kan det om denna design sägas att vi valt att slopa en hel del communityrelaterade funktionalitet, och istället fokusera mer på bara posterna.


Design #2

     


Den andra designen har många likheter men också många skillnader jämfört med den första. På startskärmen finns möjlighet att se populära platser och taggar samt att få en lista över platser som man bidragit med. Vidare så har flikraden högst upp fått ett alternativ "Jag"/"Mina sidor" som styr allt rörande den inloggade användarens konto.


Skärmen för enskild post har fått fältet under fotot indelat i två flikar--beskrivning och kommentarer. Taggar har flyttats till under beskrivningen istället för till höger. Andra större skillnader är möljigheten att visa ytterligare information på kartan (bokmärken, ens egna bidrag), och att sökresultatsidan ser lite annorlunda ut.


När man lägger till en ny post så krävs att man först tar ett foto av platsen genom att kamera-appen helt enkelt startas så fort man klickar på "lägg till"-knappen. Efter att man tagit ett foto så får man möjlighet att fylla i titel och beskrivning samt att lägga till taggar. Vid tagginmatning så får man under inmatning upp förslag på matchande existerande taggar, men kan även lägga till taggar som inte redan finns.

Av b4 - 21 februari 2013 20:02

Eftersom vi inte har någon ordentlig beskrivning av idén bakom vårt verktyg liggandes på bloggen så tänkte jag kort sammanfatta idén i detta inlägg.

 

Grundidén bygger på en slags community för att dela med sig av poster över platser, som man tycker är intressanta eller nämnvärda.  Varje post består av ett (geotaggat) foto av platsen kombinerat med en titel och kort beskrivning/kommentar (ungefär i storleksordningen av ett tweet).  Alla användare kommer inte att bidra med nya poster, utan som turist i en ny stad så använder du först och främst tjänsten för att söka upp platser att besöka.  En plats är inte nödvändigtvis just en sevärdhet eller restaurang.

 

Utöver de centrala posterna så kan man även tänka sig communityrelaterade tjänster runt omkring, så som kommentarer på poster och möjlighet att inspektera platser som en viss användare har bidragit med.

 

Ursprungligen så tänker vi verktyget som en mobilapp, men egentligen så borde idén nog kompletteras med ett webbgränssnitt som jobbar mot samma databas och presenterar samma innehåll.

 

Huvudproblemet som vårt verktyg är tänkt att lösa är att turister i Stockholm (baserat på våra intervjuer) inte verkar ha planerat så noga vad de vill göra innan de reser, och att man därför vill ha ett enkelt sätt att hitta platser och sevärdheter att besöka när man väl är i stan, eller på hotellrummet.


Av b4 - 21 februari 2013 09:13

Här är en post med foton på gruppmedlemmar.


Jonas
John
Mattias
Markus
Arvid
Elias
Ovido - Quiz & Flashcards